Et innlegg fra bloggen Sølvi Remens blogg Sølvi Remens blogg

Menn og jenter...

På det jeg tror er verdens største internasjonale sosiale nettverk innen bridge www.bridgewinners.com har det i ca en måned pågått en diskusjon om hvordan kvinnelige bridgespillere blir behandlet. Saken handler både om hvordan kvinnelige bridgespillere blir undervurdert, men også om seksuell trakassering og hva som blir oppfattet som det.

Saken ble tatt opp av Justin Lall, USA basert på et hjertesukk på facebook fra Ida Grønkvist, Sverige. Her finner du diskusjonen: www.bridgewinners.com/article/view/sexism-in-bridge/

Jeg tror det kan være lurt med en liten oppfrisking i temaet for oss nordmenn også, kvinner så vel som menn. Vi har vel alle hørt uttrykket «kvinner er kvinner verst», et uttrykk jeg tror det kan være mye sant i.

Jeg skal på ingen måte si at ikke jeg er en av dem som bør lære av dette. Vi er alle forskjellige og reagerer på forskjellige ting og måter, noe vi bør respektere og tenke over. Jeg husker en episode tilbake i 2000 da Siv og jeg hadde spilte en meget god kamp i OL. Noen av våre mannlige norske bakspillere sa at vi hadde spilt som om vi hadde hår på både bryst og rygg (underforstått som menn). Det var ment som et kompliment og vi tok det til oss som det beste komplementet vi kunne fått av dem. Vi må likevel innse at det er en sjåvinistisk uttalelse og mange jenter/kvinner ville blitt fornærmet, noe vi må respektere.

Vårt miljø inneholder dessverre mange eksempler på at vi har en del mannssjåvinister, noe diskusjonen på bridgewinners viser. Selv om det ikke er uttalelser fra norske der denne gang må vi ikke tro at det er noe bedre her i landet, det tror jeg de fleste norske kvinnelige bridgespillere vil si seg enig i. Jeg tror likevel mye bunner i misforståelser der man mener å si en ting men det blir oppfattet annerledes.

Det er trist at når man prøver å si noe positivt så blir det oppfattet som det motsatte, men slik er det og vi bør derfor prøve å tenke oss om. Siden jeg ikke selv er mann er det vanskelig å komme med eksempler der jeg har blitt beskyldt for sjåvinistiske uttalelser men jeg har et annet eksempel på hvordan det man tror man sier og hvordan det blir oppfattet ikke stemmer overens:

Dette er også mange år siden, men jeg ble først gjort oppmerksom på det i fjor. Jeg kan tenke meg at jeg kan ha spilt bridge i ca 5 år da det skjedde. Dette fordi jeg tror at når man har spilt i ca 5 år så har man blitt såpass mye bedre enn man var før, men ikke god nok til å se alt man ennå ikke kan. Jeg pleier i hvert fall å unnskylde bråkjekke uttalelser fra andre med det jeg kaller 5-års syndromet :)

Vi hadde spilt en dameturnering og spilt mot de mer rutinerte spillerne og gjort det ganske bra. Jeg sa til en av dem «pass dere for nå kommer vi snart og tar dere igjen». Jeg trodde det jeg jeg sa burde oppfattes som «dere er fortsatt flinkere enn oss, men vi jobber hardt så dere må stå på for å holde dere foran» Hun trodde jeg var mye yngre enn henne og oppfattet det som «nå begynner dere å bli gammel så nå kommer vi unge og danker dere ut».

Moralen er: Det er ikke alltid samsvar mellom det vi sier og det som blir oppfattet. Vi må respektere at andre ikke legger det samme i ordene som vi selv gjør og tenke oss om før vi kommer med flåsete kommentarer til folk vi ikke kjenner godt.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.