Ny multismell

Tidligere i EM dukket det opp en vanskelig posisjon over multi, der Tor og Peter ikke fant 6-3 tilpasning i den andre majorfargen, og tror du ikke det skulle dukke opp enda et slikt spill i gårsdagens kamp mot de franske seniorene?

3 spar over 2NT burde kanskje vise en sterk hånd med spar, men det viste noe annet etter systemet, og derfor måtte Peter velge majorutgang uten å vite om makker hadde noe tilpasning i spar. Mot en maksimum, tok han sjansen på at 4 hjerter kunne være en vel så god kontrakt som 4 spar.

Slik var det ikke denne gangen, da det var 2 hjertertapere i 4 hjerter, i tillegg til en spar og en kløver, mens det var 11 stikk i spar. Dermed ble det 13 IMP til Frankrike.

Også Boye og Espen åpnet i 2 ruter multi, men de klarte å komme seg i 4 spar.

 

I dette spillet var det derimot ikke systemet som var feil, men en stor unøyaktighet:

De polske damene har hatt et bra mesterskap og leder med ca. 10 VP på Sverige før siste dag. De har likevel hatt sine smeller, og spillet over fra tidligere i mesterskapet var et av dem.

Din makker har åpnet med 2 ruter multi, og nå ser det ganske naturlig ut å fortsette med 2NT for å høre hva makker har, selv om du har en anelse om at makker har hjerter.

Den polske damen hoppet derimot rett i 3NT! 

Det var en som hadde hjerter rundt bordet, men det var ikke vest:

Syd kunne innkassere de ni første stikkene, og dermed ble det 5 beit og 500 til de tyske damene. Litt dumt å gå 5 beit i 3NT når man har 6 spar i kortene. Syd vil nok sannsynligvis stampe, og der kan de berge med 800 i 7 hjerter (1100 hvis man drar på seg en trumfhøyning). Polakkene fikk kjøpt kontrakten i 5 hjerter doblet med -300 på andre bordet, men måtte likevel betale ut 13 IMP!

Bra norsk dag!

Det har vært en god norsk dag i Ostende! Vårt lag i åpen klasse har vunnet alle kampene, mens veteranlaget har to seire og ett tap, og damelaget har en seier og to tap.

Før mesterskapets tre siste kamper i morgen ser det ut til at laget i åpen klasse og damelaget i praksis har sikret VM-billett. Men jeg minner om at det skal spilles tre kamper til, og spillerne må ha det riktige fokuset! Begge lagene har sågar meget gode sjanser til medalje med dette utgangspunktet.

Veteranene trenger en grei dag i morgen for å sikre VM-billett. Foreløpig er avstanden ned til "VM-streken" på 10 VP. Opp til medalje er det drøyt 11 poeng. Ikke helt umulig med full klaff i morgen!

Vi kommer tilbake med mer stoff fra dagens spilling utover kvelden. Men her følger kortversjonen av det som har skjedd i dag:

Åpen klasse
Norge - Danmark 13,28 - 6,72 (57-45)
Norge - Østerrike 15,56 - 4,44 (44-21)
Norge - Frankrike 13,52 - 6,48 (35-22)

Dameklassen
Norge - Polen 7,97 - 12,03 (26-33)
Norge - Tyrkia 14,18 - 5,82 (30-14)
Norge - Serbia 6,72 - 13,28 (27-39)

Veteranklassen
Norge - Sverige 2,41 - 17,59 (11-47)
Norge - Østerrike 15,38 - 5,62 (52-30)
Norge - Portugal 15,56 - 1,94 (43-20)

Vi følger Norge på BBO!

Norge møter Frankrike til BBO-overført kamp i åpen klasse klokka 16.10. Jeg kommer til å følge kampen, og vil legge ut noen spill her etter hvert.


Nils og Ulf spiller i åpent rom, og møter Bessis og Volcker.


I lukket rom spiller Espen og Boye. De møter Lorenzini og Rombaut.

Kampen startet med to buttspill, før det ble sving i spill 3:

Boye og Espen kom ikke med i meldingsforløpet etter 1 grand fra syd. Nord overførte til spar, og ingen hadde noe å tilføye. I den kontrakten ble det akkurat åtte stikk. Øst-vest har god tilpasning i kløver, men i 3 kløver blir det etter alt å dømme beit.

Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet annerledes:

Etter 1 ruter (presisjon) fra Ulf i syd, gikk vest innpå med 1 grand. 2 kløver fra Nils viste begge major. Det er uvisst hva 2 spar fra øst viste, men etter alt å dømme var øst-vest på tur til 3 kløver. Ulf hadde imidlertid gode kort, og det var opplagt å være med siden han hadde tilpasning i hjerter. 3 hjerter var ikke mulig å vinne, og aktuelt ble det to beit. Dermed fem IMP til Frankrike.

Allerede i neste spill kom Norge heldigvis på pairet:

På tross av sur sits i spar, var det mulig å vinne kontrakten. Ulf fikk bra dreis på spilleføringa etter ruter ut til dama. Han fortsatte med en hjerter til dama og kongen. Øst fortsatte med kløver, som gikk via Ulfs dame til vests konge. Ny kløver gikk via tieren til esset. Deretter tok Ulf to høye trumf fra hånda. Da sitsen kom for en dag, spilte Ulf ruter til esset, og sendte hjerter knekt av gårde. Øst la liten, og Ulf slapp en minortaper fra hånda. Hjerter 10 fikk også beholde stikket, før nok en hjerter tok med seg esset fra øst. Ulf trumfet, og vest kunne gjøre hva han ville. Med bordets hjerter godspilt, var det ikke mer enn et trumfstikk for forsvaret.

Ved det andre bordet var kontrakten den samme, men franskmannen valgte en annen spilleplan som ikke førte fram da trumfen satt surt. 13 IMP til Norge!

Spill 20 ga forøvrig utgangssving inn både for damene og veteranene også. Det var henholdsvis Marianne Harding og Peter Marstrander som spilte hjem kontrakten for våre to andre lag, mens deres respektive motstandere gikk beit. Dermed ble det altså 13 IMP til Norge i alle tre klasser på dette spillet. Akkurat slik vi liker det!

Neste sving av betydning kom på spill 24:

Etter 1 hjerter fra Espen, meldte syd inn 1 spar. Boye kunne meldt 2 kløver for å vise en god løft i hjerter, og fikk dermed vist omtrent 5-8 hp ved å melde 2 hjerter. Espen nøyde seg med en invitt, og da slo Boye naturlig nok av. I 3 hjerter var det to tapere i hver av de røde fargene. Dermed ni stikk.

Dessverre var det de samme stikkene i grand-kontrakt, og franskmennene fikk faktisk meldt denne utgangen etter at Bessis oppvurderte østs hånd til en 20-21-NT. Volcker i vest tok seg ikke bryet å søle etter 5-kortsfarge i major hos makker. Han tenkte nok at veien ofte kan være kortere til ni stikk i grand enn ti stikk i majorkontrakt når han har ei trillrund hånd:

Etter ni stikk i 3 grand ble det 6 IMP til Frankrike.

I veteranklassen ble det buttspill da begge bordene fant 3 grand, mens de norske damene tjente 4 IMP på spillet etter at Gunn Tove spilte 3 grand med ti stikk, mens Marianne gikk 300 i beit i 2 spar doblet ved det andre bordet.

Allerede på neste spill ble det en ny sekser til Norge:

Franskmennene meldte seg opp i 3 grand på vests hånd. Nils hadde tidenes enkleste utspill, og innkasserte raskt fem kløverstikk og sikret beit i kontrakten før spillefører kunne kreve resten.

Ved det andre bordet stoppet Espen og Boye i 3 hjerter. Her måtte Espen spille godt for å vinne kontrakten, og det gjorde han heldigvis!

I spill 26 fikk nord utdelt voldsomt gode kort:

I åpent rom spilte Nils 4 spar med elleve stikk. Over vests ruteråpning doblet han først opplysende, før han lukket meldingsforløpet med 4 spar i neste melderunde.

I lukket rom sørget Boye for at det ble mer action. Han satte nemlig motparten under press ved å åpne i 3 ruter i tredje hånd. Nord startet med å doble, og over 3 hjerter fra syd, meldte han 4 ruter. Syd slo av i 4 hjerter, men nord gikk på enda en gang med 4 spar. Nå kom det en lang tenkepause fra syd før han meldte 5 kløver. Nord-syd fikk så satt bremsene på med nød og neppe, og stoppet i 5 hjerter. Selv om det sitter fint, er det beit i denne kontrakten med beste motspill.

Boye spilte ut ruter ess. Espen må legge kongen for å beite kontrakten. Aktuelt la han liten, og Boye skiftet til kløver i stikk to. Med det bevarte spillefører kontrollen, og med den meget gunstige trumfsitsen, ble det ikke mer enn en kløvertaper og en rutertaper. Dermed uavgjort spill, selv om kontraktene (og veiene til disse) var helt forskjellige.

Det var flere spennende spill underveis her, men vi rekker rett og slett ikke å ta med alle!

Før siste spill ledet franskmennene med 1 IMP. Kampens siste spill, så over hodet ikke ut til å være flatt:

I lukket rom fikk Boye doblet en kontrollmelding i ruter da nord-syd begynte å legge opp løype mot slem. Da kontrakten til slutt ble 6 hjerter i nord, spilte Espen dermed ut en liten ruter. Med alt annet ut er det tolv enkle stikk. Da kan spillefører trekke ut trumfen, ta for ess-konge i kløver, for så å spille bordet inn på ruter ess og kaste en spar på det siste kløverstikket. Med ruter ut ble bordets inntak borte, og dermed hadde ikke spillefører kommunikasjon til å få tak i det siste kløverstikket. Da var det ikke annet å gjøre enn å spille spar knekt i stikk to, og forsøke å gjøre riktig i den farga. Spillefører spilte spar knekt, og tenkte seg om ei stund før han gikk opp på kongen. Nå kunne Espen stikke med esset, og det ble ei beit.

Ved det andre bordet ble kontrakten den samme. Franskmannen i øst tenkte seg godt om før han skulle spille ut. Da valget falt på spar ess, var jubelen stor ved det norske bordet i som fulgte kampen på BBO like utenfor spillelokalet. Da var det tolv enkle stikk å innkassere for Nils, og Norge fikk 14 IMP inn på det siste spillet!

35-22-seier gjør at Norge får med seg 13,52 VP fra dagens siste kamp. Herlig med ei god avslutning!

Tre norske seire i midtkampen!

I midtkampen ble det tre norske seire å glede seg over!

Vårt lag i åpen klasse tok en storseier mot Østerrike. Etter IMP-sifrene 44-21 fikk Norge med seg 15,56 VP.

Damelaget vant 30-14 mot Tyrkia, og fikk dermed med seg 14,18 vinnerpoeng.

I veteranklassen fikk Norge endelig snudd trenden, og vant 52-30 mot Østerrike. Denne seiersmarginen tilsvarer 15,38 vinnerpoeng.

I sammendraget ser det slik ut etter to av dagens tre kamper:

Åpen klasse

Dameklassen

Veteranklassen

En seier og to tap

I åpen klasse vant Norge mot Danmark, og får med seg rundt 13 VP fra denne kampen.

I dameklassen ble det et knepent tap mot Polen, men Norge fikk med seg rundt 8 VP.

I veteranklassen gikk Norge på sitt tredje strake stortap mot Sverige, og fikk med seg 2,5 VP.

Slik ser stillinga ut i de tre klassene etter dagens første kamp:

Åpen klasse

Dameklassen

Veteranklassen

Det var mange potensielle svingspill i dagens første kamp. En del av dem var i slemsonen, og her følger et av disse:

Finner du noen farbar vei til toppkontrakten 7 ruter? Du kan ikke regne med å få melde uforstyrret. Øst kommer nok til å melde kløver på et eller annet nivå.

For damelaget meldte Liv Marit og Bodil seg fram til storeslemmen på følgende vis:

Spilleføringa var en ren formalitet. Etter trumfutspill fra vest kunne Bodil trekke ut trumfen i to runder og kreve alle stikkene. Polakkene fant også denne kontrakten ved det andre bordet.

I veteranklassen ble det også buttspill i Norges kamp mot Sverige etter at begge bord fant storeslemmen. Tolle og Leif-Erik meldte imidlertid noe annerledes enn damene:

Fint å se at konvensjonen "Store frie" fortsatt benyttes og kommer til sin rett.

I åpen klasse ble dette et tapsspill for Norge da Ulf og Nils stoppet i lilleslem etter en meldemisforståelse, mens danskene meldte storeslem ved det andre bordet. Heldigvis kom Norge sterkt tilbake og vant kampen!

Svensk medvind

Det ble nok en tung kamp for veteranene mot Sverige. Svenskene var både gode og heldige, og Norge fikk ikke helt drag på kampen.

Tolle spilte ut kløver 7 som Leif-Erik stakk med esset og skiftet til hjerter 7.

Spillefører stakk med esset, tok 2 runder spar, spilte hjerter til kongen og kastet bordets siste hjerter på spar 10. Nå var det bare å stjele en hjerter med kløver dame, og trekke ut trumfen for 12 stikk og 920 til Sverige.

Om nord fortsetter i kløver blir det verre for spillefører, da han ikke har kløver å spille seg hjem på i sluttposisjonen over. Han kan vinne kontrakten, men en mer naturlig plan vil være å ta hjerterfinessen, og da tar syd beiten med hjerter dame. Nå ble det 10 IMP ut mot 3NT med 12 stikk på andre bordet.

På spillet etter meldte svenskene seg opp i nok en slem:

 

Jeg tror ikke svenskene hadde helt kontroll på meldingsforløpet, men etter at øst valgte å reversere på sine 14 gode poeng, stod vest på til 6 ruter.

Slemmen er veldig god, og etter hjerter ut til esset, hadde spillefører få problemer med å ta 12 stikk og notere 1370.

Kun 5 par i seniorklassen meldte slemmen, og på andre bordet stoppet de i 3NT for 12 nye IMP til Sverige.

Svenskene meldte siden nok en slem uten helt kontroll:

Svensken i vest tenkte lenge før han gikk på over 4 hjerter, og forklarte etterpå at han var litt usikker på 4 hjerter.

Tolle spilte ut ruter 10, og det kunne se ut som et lovende utspill når bordet kom ned, men spillefører hadde ruter dame og ikke noe annet alternativ enn å la ruteren gå til damen. Nilsland tok to runder trumf og spilte spar, og da fikk syd for esset og øst claimet resten.

Spillet gikk heldigvis ut, da de meldte ut 6 hjerter på andre bordet også.

Så et nydelig svensk motspill:

Øst spilte ut sin single ruter, som Leif-Erik stakk med kongen og spilte hjerter. Vest stakk med esset og så at det ikke var noen hast med å gi makker ruterstjeling, men skiftet i stedet til sin singelton i kløver.

Leif-Erik vant stikket med kløver 10, men var låst i bordet og prøvde en ruter til esset. Øst stjal og fortsatt med kløver dame til stjeling i vest.

Hvis vest nå fortsetter i ruter, kan nord trumfe med hjerter konge og fri seg med en trumf, og motspillet får 4 hjerterstikk og spar ess. Vest forutså dette og spilte derfor spar først til øst sitt ess, som kunne gi vest enda en kløverstjeling. Nå var det tid for å spille ruter, og øst fikk trumfhøyningen sin på hjerter knekt for en beit.

Norge taper til slutt 11-47 mot Sverige, og nå begynner det å haste med å snu vinden skal det bli medalje på seniorene.

Program fredag: To norske BBO-kamper

I dag har alle våre lag tre kamper. Det åpne laget kan følges på BBO i de siste to kampene, henholdsvis klokka 13.20 og 16.10. Følg med!

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - Danmark
13.20:Norge - Østerrike  BBO
16.10: Norge - Frankrike  BBO

Damer:
10.00: Norge - Polen
13.20: Norge - Tyrkia
16.10: Norge - Serbia

Veteran:
10.00: Norge - Sverige
13.20: Norge - Østerrike
16.10: Norge - Portugal

Torsdagens resultater: Litt variabelt

Det ble en litt variabel dag i Ostende. Laget i åpen klasse kom best ut av det, men alle lagene henger godt med i kampen om både medaljer og VM-billet. Her følger dagens resultater:

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Skottland 17,17-2,83  (62-29)
Norge - Ukraina 18,97-1,03  (49-1)
Norge - Belgia 5,82-14,18  (14-30)

 

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - England 5,82-14,18  (29-45)
Norge - Portugal 15,19-4,81  (37-16)
Norge - Finland 13,28-6,72  (33-21)
Norge - Belgia 8,24-11,76  (33-39)

 

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - England 13,04-6,96  (33-22)
Norge - Nederland 3,58-16,42  (10-38)
Norge - Frankrike 1,67-18,33  (16-58)

Vi følger jentene på BBO

I dameklassen er det fire kamper i dag. Det innebærer at det kun er damene som er i aksjon i kampene som starter klokka 18.40. Norge møter vertsnasjonen Belgia, og oppgjøret kan følges direkte på BBO. I tillegg kommer jeg til å legge ut noen av spillene fra kampen under her.


Her gjør Gunn Tove og Torild de siste forberedelsene før oppgjøret mot Belgia. Ved det andre bordet spiller Marianne og Ann Karin for Norge.

Allerede i spill 2 fikk nord-syd utdelt riktig gode kort:

Etter at Marianne i syd viste en 22-24-grand, hoppet Ann Karin rett og slett til 6 grand. Ved det andre bordet var kontrakten den samme etter et lignende meldingsforløp. Med ruteren 3-3 er kontrakten hjemme dersom sparen sitter 3-3 eller kløverfinessen går. Med den aktuelle sitsen var det rett og slett ikke mulig å vinne slem.

I neste spill var det sving på gang da Gunn Tove og Torild stoppet i 3 kløver, mens belgierne meldte 3 grand:

Marianne spilte ut spar 5, som gikk til kongen hos Ann Karin i nord. Nå måtte hun spille en majorfarge tilbake for å beite kontrakten. Med ruter tilbake får spillefører sitt åttende stikk for ruter konge, mens sparfinessen fikser det niende. Med kløverretur vil syd få det tungt når hun skal kaste fire kort på kløverstikkene. Hun har ikke råd til å kaste en eneste spar, og blir dermed tvunget til å kaste minst to ruter. Da har ikke forsvaret forbindelse til å få tak i mer enn to ruterstikk - østs nier blir plutselig virksom. Med spar tilbake brytes forbindelsen til bordet, og spillefører har ikke mer enn åtte stikk.

Aktuelt skiftet Ann Karin kløver 8. Spillefører stakk på hånda. I neste stikk fulgte en hjerter. Nå hadde Marianne sjansen til å beite kontrakten ved å gå opp på hjerter ess og skifte ruter. Da Marianne la liten, fikk spillefører takk i ett hjerterstikk, seks kløverstikk og tok sparfinessen for det niende. Dermed vunnet soneutgang og 10 IMP til Belgia. Om det hadde blitt beit ville Norge fått 6 IMP (eller 8 IMP for to beit).

I neste spill hadde utgang i spar gode sjanser på 5-2-tilpasning:

Meldingsforløpet gikk identisk ved begge bord til sluttkontrakten 3 spar. Selv om syd har vist 10-11 hp med 2 grand, synes jeg at det bør meldes 4 spar over 3 hjerter. Nord viser minst 5-5 i majorfargene med 3 hjerter. Da er syds to majorkonger meget verdifulle. Om nord har poengene i sine farger, vil det være godt spill for utgang selv med minimum i nord. Med spill sits ble det elleve stikk ved begge bord, og dermed buttspill.

Neste spill ga en sekser til Belgia etter at Torild gikk beit i 3 spar, mens belgierne fikk ti stikk i 2 spar. Dermed lå Norge under 1-16 etter de første fem spillene.

Heldigvis kom det et gladspill like etterpå:

I dette spillet er det tilsynelatende to hjertertapere, en rutertaper og en kløvertaper. Da belgierne ikke fant beste motspill, gikk kontrakten hjem. Ved det andre bordet stoppet Belgia i 3 hjerter, og endte faktisk opp med å gå beit. Dermed en etterlengtet 12-IMPer til Norge!

I neste spill fikk vi se et klassisk eksempel på at lilleslem i minor av og til kan være en bedre kontrakt enn 3 grand:

 Belgierne kom først i 3 grand i lukket rom. Torild og Gunn Tove forsynte seg raskt med fem kløverstikk, og dermed ei beit. Nå håpet vi at Marianne og Ann Karin skulle unngå å havne i samme kontrakt, men dessverre endte meldingene med 3 grand også i åpent rom. Scoren 100 til øst-vest ga buttspill i kampen.

Som vi ser er 6 ruter en meget god kontrakt, som i praksis står så lenge trumfen løser seg uten taper.

Det ble dessverre et par dårlige spill til for Norge. Med fire spill igjen ledet Belgia med 20 IMP.

På spill 13 kom det endelig et gladspill for oss med norske briller:

Etter Ekrens-åpning (under åpning med begge major) fra Ann Karin i nord, havnet belgierne til slutt i 3 grand. Etter hjerter til esset og ny hjerter, hadde forsvaret satt opp to ekstra stikk i hjerter, og hadde i tillegg to toppstikk i ruter. Inne på hjerter konge, innkasserte spillefører sine syv toppstikk i de svarte fargene, før Marianne og Ann Karin måtte få de fire siste stikkene.

Ved det andre bordet fikk Torild hjem 3 grand etter at belgierne bommet motspillet. Dermed 12 IMP til Norge, og en viktig redusering før de tre siste spillene!

På tredje siste spill ble det en firer inn for Norge. Dermed var stillinga 29-32 før de to siste spillene.

På nest siste spill ble det delkontraktssving ut, og 10 IMPs ledelse til Belgia før siste spill.

På siste spill ble det en liten sving inn til Norge:

Torild og Gunn Tove hentet ei beit i 2 spar, mens Marianne fikk hjem kontrakten. Dermed 4 IMP til Norge på siste spill.

På VP-skalaen er det relativt stor sving ved liten differanse. Dermed ble disse 4 IMPene verdt mer enn ett vinnerpoeng.

Kampen endte til slutt med 33-39-tap for Norge, som dermed får med seg 8,24 VP fra dagens siste kamp. Laget ligger fortsatt på tredjeplass idet to spilledager og seks kamper gjenstår.

Katastrofekamp for veteranene på BBO

Både det åpne laget og veteranlaget spiller på BBO i deres siste kamp for dagen. Det åpne laget møter Belgia, mens veteranene møter lederne Frankrike.

Det ble en dårlig start for de norske lagene. Både Belgia og Frankrike åpnet i 2NT på vest sin hånd, og kom dermed i 3NT. Begge de norske spilte ut spar konge/dame, og dermed kunne spillefører spille ny spar mot knekten for det 9. stikket i 3NT, nå som kløveren ga 4 stikk. Begge de norske lagene stopper i delkontrakt og taper 6/7 IMP på første spill.

På spill 2 melder Frankrike en utgang de norske seniorene ikke melder, og dermed 12 IMP til Frankrike. I åpen klasse er 620 buttspill.

På spill 3 ble det nok et dårlig spill for Norge:

 

I seniorkampen kommer begge ØV-parene i 5 ruter. Norge fikk kontrakten i øst, og der spilte syd ut spar ess, og skiftet til kløver. Motspillet fikk satt opp et kløverstikk, og måtte siden få et hjerterstikk for 1 beit.

Ved det andre bordet ble kontrakten spilt av vest. Nord spilte ut spar 5 til syds ess. Nå burde Tolle ha skiftet kløver, da han vet at spillefører har 5 korts hjerter, men da han fortsatte i spar, kunne spillefører sette opp hjerterfargen for avkast til 2 kløvere. Dermed ble det hjemgang og 29-0 til de franske seniorene.

I Belgia-kampen ble begge sydspillerne doblet i 4 spar. Belgia finner kløver knekt for 1 beit, mens Norge bommer for 2 beit og 5 IMP til Belgia som leder 11-0 etter tre spill!

Nok en katastrofe for veteranene på spill 6 - buttspill i åpen klasse:

Meldingsforløpet gikk nesten likt ved andre bordet, og 500 i 7 ruter er butt. 7 spar/NT står slik det sitter, mens 7 hjerter kan beites med spar ut fra nord til stjeling i syd.

Meldingsforløpet gikk likt for veteranene der Norge satt ØV, mens på andre bordet valgte Tolle å doble 5 hjerter på syd sine kort etter samme innledning.

Han ville kanskje ha spar ut til stjeling, ruter til esset og nok en spar til stjeling. Sitter det ikke slik, står det kanskje 6 hjerter andre veien, slik at doblingen holder de unna slem. Denne gangen ble det veldig dyrt med 1050 mot 500 i 7 ruter, og 11 nye IMP til Frankrike. 

Det ser dessverre ut til å bli en tung kamp for veteranlaget vårt,.

 

Det åpne laget fikk en slemsving ut på spill 9:

Allan og Terje kom i 6 spar i syd. Vest spilte ut ruter 4 til knekten, damen og esset. Spillefører har nå en hjertertaper, og må klare seg uten kløvertaper.

Terje fortsatte med ess, konge kløver og nok en kløver. Vest stjal med spar 6, og Terje måtte stjele over med kongen. Spar til esset og ny kløver, men da kunne vest trumfe med spar knekt og innkassere beiten med hjerter ess!

11 IMP til Belgia. En beit i 6 spar var butt i den norske damekampen, mens 450 var butt hos veteranene.

Det åpne laget taper til slutt 14-30 mot Belgia, og detter ned til 3. plass. I morgen venter Danmark, Østerrike og Frankrike.

Veteranene gikk på sin andre strake smell med 16-58 tap mot Frankrike. De henger fortsatt godt med i medaljekampen, men avstanden ned til 9. er mindre og gullsjansene er nok borte. Det er ingen grunn til å henge med hodet etter to tap, og i morgen venter Sverige, Østerrike og Portugal.

Damene vinner sin kamp mot Finland 33-21, og skal spille enda en kamp i dag - mot Belgia på BBO. Vi får håpe deres BBO-kamp går bedre enn de andre norske BBO-kampene har gjort i dag! 

Pass - en god sperremelding

Norges veteranlag hadde dessverre en dårlig kamp mot Nederland, der nederlenderne var både gode og heldige. På spill 30 tapte Norge 9 IMP etter at brødrene Mæsel var i 5 ruter doblet med -300, mens nederlenderne fikk spille 2 ruter på andre bordet:

Som man kan se av alle kortene, har nord-syd 11 stikk i spar, slik at 5 ruter er en god stamp. Derfor ser det veldig merkelig at Tor og Peter lar de få spille 2 ruter på andre bordet, men det ligger ofte en forklaring bak.

Personlig hadde jeg valgt å starte meldingsforløpet med en sperremelding i ruter utenfor sonen på øst sin hånd i 1. hånd. Jeg ville nok åpnet 4 ruter, noen ville strukket seg til 5 ruter, mens andre hadde åpnet med 1 ruter.

Nederlenderen valgte derimot å åpne med pass!

Peter åpnet med 1NT (15-17) og vest meldte inn 2 ruter som viste en majorfarge. Nord ville avvente og se hvilken majorfarge vest hadde, men da gikk det pass rundt!

Hadde nord meldt 2sp, hadde øst-vest kanskje presset de opp i 4sp, men med så mye i hjerter var det en mulighet for at vest hadde sparfarge. Denne gangen fikk han ikke sjansen til å komme igjen, og Peter kunne vel ikke si noe annet enn pass med bare 15 poeng og 4 rutere. Dermed ble nord-syd "sperret" ut av øst sine passer, som fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter for 9 IMP.

Live fra midtkampen

Vi følger dagens andre kamp fra klokka 12.40. Det er ingen norske lag på BBO, men jeg kommer til å legge ut noen spill her etter hvert som resultatene tikker inn.

I åpen klasse møter Norge Ukraina (30.plass), i dameklassen er Portugal (13.plass) motstander, mens veteranene møter Nederland (14.plass).


Espen (til venstre) og Boye er her akkurat i gang med første spill mot Ukraina.

Allerede i kampens første spill fantes det potensial for sving:

3 grand var en populær kontrakt på dette spillet. Selv om du skulle få spar ut, er du fortsatt i live etter at motparten har innkassert alle sparstikkene i og med at farga er fordelt 4-4. For å vinne kontrakten må du imidlertid ta kløverfinessen. Det er normalt å toppslå farga med ni kort til sammen og ess-konge i spissen, men her er det et sannsynlig scenario at syd har vært inne med ei opplysende dobling over 1 kløver, og det kan i så fall sette spillefører på sporet av den vinnende spilleføringa.

I åpen klasse fikk Terje hjem 3 grnad på vests hånd, mens ukrainerne gikk beit. Dermed 10 IMP til Norge. I dameklassen fikk begge bord hjem 3 grand i Norges kamp, mens det ble beit ved begge bord i veteranenes kamp. Der var Norge i 3 grand, mens nederlenderne var i 5 kløver. Begge kontraktene gikk ei beit.

På spill 20 var det mange som ble tatt i sparkontrakt øst-vest:

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord spilte 2 spar doblet med tre beit for 800 ut. For damene ble det også buttspill, men her etter at syd gikk ei beit i 4 hjerter ved begge bord. i 4 hjerter kan vest få ei ruterstjeling, mens øst får for trumfesset og ess-dame i kløver. I veteranklassen hadde Norge en tier inn på tross av at Nederland fikk hjem 4 hjerter. Peter og Tor hadde nemlig 1100 inn i 3 ruter doblet. Hva tenker du forresten om vests hånd? Ville du åpnet?

Allerede i neste spill kom det mer interessant stoff:

Her er slem godt spillbart øst-vest, men hvilken slem vil du helst være i? Det er dobbeltilpasning i hjerter og ruter, så det er kanskje mest nærliggende å havne i en av disse kontraktene, men 6 grand spilt av vest er faktisk den beste kontrakten. Da har man spar konge beskyttet i utspillet. Om ruteren løser seg med fem stikk, er kontrakten hjemme. Hvis det ikke går, må man skifte fot. Da må man spille på spar ess foran, og samtidig håpe at hjerteren er jevnt fordelt. I så fall er det tolv stikk (ett i spar, fem i hjerter, to i ruter og fire i kløver).

Portugal fant den gode kontrakten 6 grand mot damelaget vårt. med spar ut til esset, kunne man teste begge rødfargene. Etter å ha fått satt opp ett sparstikk, er det nemlig nok at ei av de røde fargene løser seg for fem stikk. Dessverre ble det tapsspill etter at Norge stoppet i 4 hjerter ved det andre bordet. 10 IMP ut.

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord havnet i 5 ruter på østs hånd med tolv stikk. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne meldte 6 ruter spilt av øst, mens Norge stoppet i 4 hjerter. Denne kontrakten er for det første avhengig av at ikke forsvaret kan hente to sparstikk på direkten. For det andre må trumfen løses uten taper.

I spill 24 var standardkontrakten 3 grand, men som vi ser har både øst og vest trillrunde hender, og dermed begrenset stikkpotensial:

Kontrakten kan med åpne kort alltid vinnes. Med beste motspill blir man muligens avhengig av å spille inn nord i spar etter at de andre fargene er eliminert. Der kontrakten var i vest, og nord valgte å spille ut spar konge eller kløver dame, fikk spillefører en enkel vei til ni stikk. I åpen klasse ble det buttspill etter kløver dame ut fra nord. Ni stikk ved begge bord.

I dameklassen fikk Norge en tier inn etter at fikk kløver dame ut og vant ni stikk i 3 grand. Ved det andre bordet gikk portugiserne beit etter at Gunn Tove fant beste utspill, nemlig ruter 10.

I veteranklassen gikk spillet ut i Norges kamp etter at begge bord stoppet i 2 grand med ni stikk. Etter mitt skjønn er det alt annet enn urimelig å stoppe under utgang med 25 hp til sammen og to helt flate hender. Men etter dette må jeg kanskje revurdere min hypotese om at enkelte av veteranene melder enda hardere enn juniorene?

I spill 30 fikk øst utdelt 8-kortsfarge, og var så heldig  å være giver. Hva ville du åpnet med?

I åpen klasse ble dette et gladspill. Mens Espen og Boye spilte 5 spar i nord med tolv stikk, fikk Allan kjøpe kontrakten i 4 ruter i øst. Der var det kun ei beit, og dermed kan vi notere 10 IMP i den norske kollona. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne faktisk fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter. Ved det andre bordet gikk Norge 300 ut i 5 ruter doblet. I dameklassen fikk Norge en firer inn etter at Marianne og Ann Karin fikk spille 5 ruter doblet med 300 ut, mens Gunn Tove spilte 5 spar med elleve stikk.

I kampens nest siste spill fikk Norges lag i åpen klasse et gladspill inn:

Boye spilte 3 grand med ti stikk på syds hånd for 630 inn. Ved det andre bordet fikk Allan og Terje kjøpe kontrakten i 3 kløver. Den kontrakten gikk ei beit, men det ble uansett 11 IMP til Norge. Boye fikk ruter dame ut, men selv med kløver ut står kontrakten siden Boye kan dekke kløver dame med kongen, for deretter å ha stopper på åtteren.

Dette spillet ble prikken over i-en for Norge i en suksesessrik kamp. 49-1 i IMP-score gjør at Norge får med seg nesten 19 VP fra kampen mot Ukraina.

Her er topp 3 i åpen klasse etter dagens to første kamper - Norge leder!

I dameklassen får Norge med seg drøyt 15 vinnerpoeng fra kampen mot Portugal etter IMP-sifrene 37-16, og topp 3 ser i øyeblikket slik ut:

Veteranene gikk dessverre på sitt største tap så langt i turneringa med 10-38 mot mot Nederland. Dermed får de med seg 3,58 VP fra dagens andre kamp. Topp 3 i denne klassen ser slik ut:

Vi har altså alle våre lag på pallen etter dagens to første kamper. Vi får håpe på en god avslutning på dagen sett med norske øyne!


Norges lag i åpen klasse leder EM når det gjenstår syv kamper!

Kostbar spar 4

Fra kampen mellom Monaco og Ukraina fikk jeg høre om dette spillet, der Tor Helness hadde en litt kostbar skift:

Tor spilte ut ruter ess og skiftet til spar 4.

Geir la 10'eren og nord stakk med knekten og fortsatte med en ruter til stjeling. Hjerter ble spilt til kongen etterfulgt av nok en ruter til stjeling. Spillefører tok for hjerter ess og fortsatte med hjerter 10. Vest kastet en kløver og nord kastet sin siste ruter. Øst stakk med hjerter knekt og spilte kløver dame. Spillefører stakk med esset og spilte hjerter 9, som vest trumfet med spar 5 og nord valgte å hive en kløver. I posisjonen under spilte Geir en ruter:

Nord trumfet med spar 3, og hadde øst hatt spar 4 i stedet for spar 2 i samme sitasjon, kunne han trumfet over og gitt makker en kløverstjeling for en beit! Nå måtte han kaste en kløver, og nord kunne fri seg med kløver til kongen og stjeling i vest, før AQ spar tok de siste to stikkene for +140.

 

Tre norske BBO-kamper

I dag har damelaget fire kamper, mens åpen klasse og veteranklassen har tre. Alle de norske lagene skal en gang hver på BBO i løpet av dagen. Det blir nok å følge med på!

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - Skottland
12.40:Norge - Ukraina
16.00: Norge - Belga  BBO

Damer:
10.00: Norge - England
12.40: Norge - Portugal
16.00: Norge - Finland
18.40: Norge - Belgia  BBO

Veteran:
10.00: Norge - England
12.40: Norge - Nederland
16.00: Norge - Frankrike  BBO

Det er altså ingen norske lag på BBO i dagens to første kamper. Imidlertid har du sjansen til å følge Geir Helgemo og Tor Helness, som spiller for Monaco, i første runde klokka 10. De møter Ungarn. Begge disse lagene er, i likhet med Norge, med helt i toppen.


Både Norge og Monaco blir vist på BBO i dag. Her fra det inbyrdes oppgjøret tidligere i mesterskapet, som Monaco gikk seirende ut av.

Tilleggssjanse

I onsdagens siste kamp skulle øst prøve seg i kontrakten 4 kløver ved et av bordene. Hvilke tanker gjør du deg om spilleplanen etter spar 10 ut fra syd?

Jeg bakspilte Liv Marit Grude (nord) og Bodil Nyheim Øigarden i Norges kamp mot Tyskland. Her vant den tyske spilleføreren utspillet med kongen, og fortsatte med en kløver som gikk rundt til esset hos Liv Marit i nord. Hun fortsatte med hjerter 10. Spillefører vant med esset og seilte kløver knekt. Begge motstanderne fulgte farge. Deretter stjal hun seg inn i bordet i spar, tok for kløver konge, og fikk med det tatt ut syds siste trumf.

Vi var nå framme i følgende posisjon:

Hva ville du gjort nå?

Du har fem kløverstikk, samt ess-konge i begge majorfargene. Det ser ut til å mangle ett stikk, og det må trolig komme fra ruterfarga. Er det bare å prøve en ruter til kongen, eller finnes det en bedre variant?

Hovedsjansen du har er selvfølgelig at nord har ruter ess, men det finnes en tilleggssjanse det er helt gratis å ta med seg. I og med at du fortsatt har to trumf igjen som innkomster i bordet, haster det ikke å spille ruter til kongen nå. Du kan spille en liten ruter fra begge hender, og tilleggssjansen du får med deg er at syd har singel ruter ess. Merk at du uansett må tape to ruterstikk, og det har du også råd til siden alt du har gitt bort til nå er ett trumfstikk.

Syd har gjennom meldingene vist minst åtte kort i major, men kan godt ha enda mer. I tillegg har hun vist fram 3-korts kløver. Dermed er det slettes ikke usannsynlig med nettopp singel ruter ess. Med en annen singelton ville syd kanskje spilt ut ruter for å få ei stjeling? Uansett er det altså helt gratis å ta med seg denne varianten.

Hele spillet så slik ut:

Den tyske spilleføreren spilte ruter til kongen på direkten. Bodil vant med esset, og fortsatte med hjerter dame til spilleførers konge. Hun kunne så kaste en ruter på spar ess, men satt fortsatt igjen med dobbel ruter i bordet, og måtte få to rutertapere til slutt. Dermed ei beit og 100 inn til Norge etter at den tyske spilleføreren ikke tok med seg denne gratis tilleggssjansen.

Eneste måte motspillerne kan beite kontrakten på uten å få hjelp fra spillefører, er ved å starte med ruter ess. Da kan nord spille ruter dame inne på trumfesset for å gi makker ei stjeling. Om øst stikker med kongen, kan syd stjele, og nord må senere få ett ruterstikk. Om øst alternativt ikke legger i ruter konge, står dama, og nord kan fortsette med ruter til stjeling. Imidlertid er det ikke så naturlig å spille ut et singel ess da det like gjerne kan koste stikk som å gi mulighet for ekstrastikk.

Norge henger med!

Alle de tre norske lagene kom samlet sett godt ut av dagens kamper i Ostende. Dermed er alle tre lagene fortsatt godt med i kampen om medaljene.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Portugal 17,72 - 2,28  (66 - 29)
Norge - Israel 3,27 - 16,73  (15 - 45)
Norge - Sveits 13,97 - 6,03  (26 - 11)

Dagen åpnet altså bra for laget i åpen klasse med storseier mot beskjedent plasserte Portugal. Deretter ble det norske laget satt på plass av Israel før det ble en grei seier mot Sveits til slutt. Det er nå knapt fire poeng opp til medalje, mens det er drøyt 13 poeng ned til den rød streken (de åtte første lagene kvalifiserer seg for neste års VM i Kina). Morgendagens motstandere er Skottland, Ukraina og Belgia. Den siste kampen kan følges på BBO fra klokka 16.00.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Sverige 6,48 - 13,52 (27 - 40)
Norge - Hellas 17,97 - 2,03  (58 - 19)
Norge - Tyskland 9,69 - 10,31  (22 - 23)

Vårt damelag fikk med seg drøyt 34 vinnerpoeng fra de tre kampene i dag. De innehar tredjeplassen, og i øyeblikket er det 29 poeng ned til niendeplassen. I morgen venter en lang dag med fire kamper. Mostanderne er henholdsvis England, Portugal, Finland og Belgia. Den siste av kampene kan følges direkte på BBO fra klokka 18.40.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Israel 8,24 - 11,76  (36 - 42)
Norge - Italia 10 - 10  (21 - 21)
Norge - Polen 14,60  (44 - 26)

Veteranene fikk med seg drøyt 32 poeng fra dagens tre kamper mot relativt god motstand. I øyeblikket er Norge nummer tre, og har tdrøyt 13 poeng ned til fjerdeplassen, mens det er 31 poeng ned til niendeplassen. I morgen blir en viktig dag. Da venter England, Nederland og Frankrike. Kampen mot Frankrike kan følges direkte på BBO fra klokka 16.00. Følg med!

Viktig seier for veteranene

Før kamp 12 lå Norge på 3. plass i veteranklassen, 6 VP foran Polen på 4. plass. Dagens siste motstander var nettopp Polen, og derfor var det viktig med en god kamp. De norske veteranene vant til slutt 44-26 og får med seg 14,60 VP. Allerede i første spill tok Norge ledelsen 11-0, etter at polen gikk beit i en slem. På spillene etter vant Polen tilbake en utgangssving, og etter 6 spill stod det 12-12. Så fant Peter frem tryllestaven og fikk lurt hjem en utgang:

 

Vest spilte ut ruter 10 til syds knekt. Peter fortsatte med ruter ess, der øst kastet en kløver. Så fulgte kløver til damen og spar til Peters dame og vest stakk med kongen.

På neste ruter fikk øst problemer med å kaste, som valgte å hive fra seg enda en kløver. Dermed kunne Peter innkassere 4 kløverstikk, 3 ruterstikk og 2 hjerterstikk for +600 og 12 IMP til Norge.

På spillet etter kom polakkene på andre bordet i nok en 3NT, etter å ha tatt i litt i meldeboksen.

Tolle spilte ut hjerter 5 (svensk fordeling), og nå var polakken redd for at øst kom inn på hjerter konge og skiftet til spar, og kunne sette opp 3 sparstikk, hjerterstikk og ruterstikk. Derfor stakk polakken opp med esset (Leif-Erik la styrke) og spilte kløver til damen som vant stikket. I stikk 3 fortsatte han med ruter konge, som øst stakk med esset. Nå kom det ny hjerter fra øst, og plutselig måtte polakken gjøre rett i hjerter for å vinne kontrakten!

Han gikk opp på damen, og da kunne motparten ta 4 hjerterstikk for en beit. Slipper han derimot utspillet, vil han ikke ha noen problemer med å vinne kontrakten.

5 IMP til Norge da Tor og Peter spilte 3 kløver med 10 stikk på andre bordet.

På spill 12 kom det nok en nok en storsving for Norge:

Peter balanserte i 3 kløver, og Tor meldte kanskje litt hardt da han hoppet rett i 5 kløver, men kortene passet perfekt sammen, slik at det kun var to rutertapere. +600 for Norge i åpent rom.

I lukket rom doblet Polen brødrene Stabell i 2 spar. Nord spilte ut liten spar til kongen i øst, som felte knekten i syd.

Tolle fortsatte med hjerter til syds ess, som skiftet til ruter dame. Nå var Tolle trygg på minst 8 stikk da han fortsatte med spar dame, og det endte til slutt opp med 9 stikk og +570 og 15 IMP!

Norge vinner til slutt 44-26 og har i øyeblikket 13,53 VP ned til 4. plassen.

 

Sammenligning etter kampen mot Polen.

I morgen venter England og Nederland, før det blir en viktig BBO-kamp mot lederne Frankrike!

Vi følger midtkampen

I dagens midtkamp overføres Norge - Israel i åpen klasse på BBO. Her kommer noen av spillene til å bil publisert underveis i kampen.

De tre første spillene spillene gikk ut, mens Israel fikk inn 1 IMP på spill 4. I kampens femte spill fikk de som satt i øst en utspillsprøve:

Hva ville du spilt ut fra østs hånd?

Hele spillet så slik ut:

Øst må unngå å gi bort noe i utspillet. Både spar og ruter går bra, men alt annet gir spillefører enkelt spill for kontrakten. I kampen mellom Norge og Israel ble det meldt 6 hjerter ved begge bord. Allan fikk ruter ut, og da måtte det bli beit da hjerterfinessen sprakk og forsvaret måtte få ett kløverstikk i tillegg.

Ved det andre bordet var det Espen Lindqvist som skulle spille ut. Han valgte et aggressivt utspill av kløver 4. Da kunne spillefører stikke med dama. Håndas kløvertaper forsvant senere på ruterkonge, og alt Espen fikk var ett trumfstikk. Dermed slemsving i sonen og 17 IMP til Israel.

6 hjerter var normalkontrakten. Både for de norske veteranene og damene ble det buttspill etter 6 hjerter med ei beit.

Allerede i neste spill var det en del IMP i sving igjen:

Boye valgte, i mangel på noe godt alternativ, å passe ut makkers negative dobling. Det er liten risiko siden 2 ruter doblet med hjemgang ikke gir mer enn 180. Samtidig kan oppsida være stor dersom det for eksempel er to beit. Dessuten ser jo Boye at det er lite som tyder på tilpasning egen vei. Dermed vil det fort være beit i kontrakter egen vei.

Som vi ser er det mulig for forsvaret å få tak i to kløverstikk, to hjerterstikk og to trumfstikk. Det fordrer imidlertid presist motspill. Espen spilte ut hjerter, som Boye vant med esset. Nå må det skiftes kløver for å beite. Boye valgte aktuelt hjerter konge, og ny hjerter. Espen fikk ei stjeling, men forsvaret fikk aldri satt opp noe kløverstikk. Dermed 180 til Israel.

Ved det andre bordet tok spillet en annen vending:

Terje hadde sjansen til å vinne 2 spar, men det endte til slutt med ei beit. Dermed ble det 6 IMP til Israel. Om både 2 ruter hadde gått beit og 2 spar hadde gått hjem ville det blitt 5 IMP til Norge i stedet.

I dameklassen fikk Ann Karin Fuglestad hjem 3 grand etter liten kløver i utspill fra øst. Damene ser forøvrig ut til å gå mot storseier mot Hellas.

På spill 9 ble det 7 etterlengtede norske IMP etter at Norge fikk hjem dlekontrakt ved begge bord:

Israelerne fant ikke beste motspill mot 3 spar, og dermed fikk Boye kontrakten hjem.

Ved det andre bordet fikk Allan ti stikk i 3 hjerter.

I neste spill var det god tilpasning begge veier:

I 4 spar gikk det greit å vinne ti stikk, selv om forsvaret skulle finne ruterstjelinga. Med hjerter 10 singel i syd er det mulig å løse farga uten taper.

Imidlertid sto det elleve stikk nord-syd i kløver. Det var nok litt passivt av terje ikke å støtte makkerens kløvermelding. Om han melder 4 kløver, er det gode muligheter for at nord melder 5 kløver. Det ender fort med at øst-vest dobler. Kontrakten vinnes greit ved å godpille ruteren. Det er sannelig litt av en forskjell på 620 ut og 750 inn. Men en enkeltmelding kan altså utgjøre hele denne forskjellen.

Ved det andre bordet fant ikke Espen og Boye utgangen i spar, men hadde for så vidt et godt resultat på spillet i og med at det strengt tatt var nord-syd som hadde høyeste kontrakt:

I spill 11 gikk meldingsforløpet identisk ved begge bord:

Terje Aa valgte, ikke unaturlig, å spille ut hjerter ess. Da sto kontrakten. Alt forsvaret fikk i tillegg var to trumfstikk.

Ved det andre bordet fant israeleren det eneste beitende utspillet. Utspillet av kløver 6 måtte spillefører trumfe i bordet, og mistet etter hvert kontrollen på spillet da syd spilte kløver hver gang han kom inn. Ei beit og 10 IMP til Israel. Før kampens fem siste spill var stillinga dermed 8-45 til Israel.

Heldigvis kom det et godt norsk resultat mot slutten av kampen:

Espen ble spillende 4 spar på østs hånd, mens Israel stoppet i 3 spar ved det andre bordet.

Med kløver ut, eller ruter ess og skift til kløver, må det bli beit i kontrakten med en taper i hver farge. Espen fikk imidlertid liten ruter ut, som løp til åtteren. Nå kunne Espen spille hjerter mot konge-dame i bordet. Syd stakk, og spilte ruter ess, før han skiftet til kløver. Kunne stikke med esset, og innkassere to hjerterstikk med kløveravkast på hånda. Da trumfen løste seg med en taper, ble det ti stikk og vunnet utgang.

Etter 3 spar med ni stikk ved det andre bordet, ble det 7 IMP til Norge i nest siste spill. Det skulle vise seg å være verdt nesten ett vinnerpoeng. Kampens siste spill gikk ut, og Israel vant 45-15. Norge fikk dermed med seg 3,27 VP fra dette oppgjøret. Laget er nå på syvendeplass med drøyt syv poeng opp til teten.

I dameklassen ble det storseier til Norge. 58-19 i IMP gjorde at Norge fikk med seg nesten 18 VP.

Veteranene spilte uavgjort mot Italia.


Damene kunne juble for storseier over Hellas! Fra venstre Marianne Harding, Gunn Tove Vist, Torild Heskje og Ann Karin Fuglestad.

Norge på BBO klokka 13.20

Norges lag i åpen klasse møter Israel i dagens midtkamp. Dette oppgjøret overføres på BBO, og du kan følge det direkte fra klokka 13.20. Heia Norge!


Terje (til venstre) og Allan - klare til innsats i åpent rom.


Espen og Boye gjør de siste forberedelsene i lukket rom før det BBO-overførte oppgjøret mot Israel.