Liten feiltrykk i forrige innlegg, sommerbridge i januar

Beklager, men i forrige innlegg (Sommerbridge i januar) ble det en liten feiltrykk. Ved det ene bordet gikk det 1 ruter og 3 spar innmelding, ved det andre 1 ruter, og 4 spar innmelding. Les det korrigerte innlegget og du ser hvordan det kan influere resultatet på spillet, basert i hvordan spillerne vurderer.  

Sommerbridge i januar

Undertegnede befinner seg denne uken i Australias hovedstad Canberrra hvor Summer Festival of Bridge pågår med en rekke turneringer. Nå har vi kommet frem til hovedturneringen, South Pacific Teams hvor ca. 200 lag deltar, noen med internasjonalt innslag. Litt lite aktivitet her i bloggen de siste dagene skyldes at det er så mye bridge i Canberra, det er full gass fra morgen til kveld hver dag. 

Travle bridgedager i sommervarme Canberra

Vi kan ta med et spill som typisk avgjør lagkamper. Ta det som en meldeprøve. Det forekom i vår kamp mot det australske seniorlandslaget, en gjeng med solide spillere. Kampen vippet frem og tilbake før dette kom mot slutten. Du sitter vest og din makker er giver og alle i sonen.


Øst åpner med 1 ruter, og syd melder inn 3 spar. Du har ingen god melding (dobling viser verdier, og mer ment som "take-out" slik som de fleste spiller). Så vest og nord passer før åpneren kommer tilbake med 5 kløver. Hva gjør du nå?

Simon Hinge gjorde hva jeg tror er en fornuftig avgjørelse. Det er ikke rom for å finne ut noe som helst, men når makker sier han tror at 5 i minor står med hans egne kort er det vel sannsynlig at det er ett stikk mer i kløverkontrakt når du har disse fine bladene til han? Simon løftet til 6 kløver, og slik så hele spillet ut:

 

Lilleslemmen var nedlegg, men meldt kun ved ca. 20% av bordene. Ved det andre bordet hoppet syd til 4 spar (som jeg mener er riktig melding med så god langfarge og  7-4 fordeling), og da det deretter gikk pass-pass-5 kløver ver det ikke fullt så lett for vest å lette til 6 kløver, for nå har kanskje åpneren strukket seg mye mer for å melde 5 kløver enn ved vårt bord, hvor han hoppet til 5 kløver og kunne ha sagt bare 4 kløver som også må innebære gode kort. Vest tenkte seg om og passet, og da er det svakt av nord at han doblet 5 kløver. Kanskje burde vest redoblet? Han gjorde ikke det, og de noterte seg for +950 for 6 kløver med ett doblet overstikk, men det var tapt spill med 9 IMP. 

 

Nyttårscupen i Letohallen - en tradisjon!

Både deltakerne - veldig mange i tallet - og arrangører er fornøyde med bridgeturneringen(e) som ble arrangert i Letohallen rett etter nyttår. Jessheims nyttårscup ble en suksess, og det har blitt til en skikkelig storturnering med et veldig hyggelig antall spillere på plass. Det er også hyggelig å kunne fortelle at dette fine arrangementet vil, eller allerede har blitt en tradisjon.

Vegar Brekke kan fortelle at det allerede jobbes med opplegget for nyttårscupen 2019 som vil gå av stabelen 4.-6. januar 2019, så merk av de datoene på kalenderen allerede nå.

Det jobbes mot sponsorer for kanskje å kunne bedre en allerede god premiering. Opplegget for de mindre rutinerte lagene jobbes det også med selv om formatet ikke er helt klart ennå. "Men todagers lagturnering blir det garantert, det er det ingen tvil om", forteller Brekke. 

Brekke ber meg også nevne at det var veldig mange unge og ferske spiller med i år også!

 

Nyttårscupen - knallsuksess for Jessheim BK

Nyttårscupen i Letohallen ved Gardermoen ble en dundrende suksess; en meget fin turnering, godt arrangert, flotte premier og god deltakelse med hele 65 lag på startstreken! Det er bare lovord å høre om arrangementet.

Jessheim BK har dermed fått til en riktig storturnering i starten av året, og vi håper det vil bli en tradisjon i mange år fremover. Mange har bidratt til det flotte arrangementet, (nesten) ingen nevnt, ingen glemt, men kanskje må Vegard Brekke nevnes likevel. Han har stått på utrettelig som inspirator og "innpisker" og får stor del av æren for den store deltakelsen.

Avslutningen av lagturneringen (som ble spilt over 15 kamper, ikke 16 som tidligere annonsert) ble spennende. Lederlaget fra lørdag fikk det tyngre utover søndagen og klarte ikke å holde den gode ledelsen de hadde. Til slutt var det "Prisson Break" som tronet øvert. På det laget spilte Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Tor Helness og Fredrik Helness. På andreplass kom CLAIM med Nesdal, Rekstad, Hackett, Bowdery, Høines og Hjelvik. På tredjeplass kom "Noe Rusk" med Ovesen, Thorsen. S.I. Høiland, og Stabell. MORKEN BETONG som ledet ganske klart godt over halvveis falt til 4.plass. 

Alle resultatene, spillstensiler og butler finner du her. 


Vinnerlaget i Letohallen i helgen, f.v. Tor Helness, Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke og Fredrik Helness

Vi tar med et slem-eller-utgang spill fra siste kamp hvor system spilte litt inn, men hvor graden av optimisme også var en faktor.

Er det en god lilleslem i ruter?

Ja, den er ganske bra selv om du ikke ser Ø/V sine kort og kan fastslå at med sitsen det var i dette spillet i Letohallen var det enkelt å vinne slem. Om ruterfargen ikke gir mer enn en taper er 6 ruter nesten nedlegg. Og ruter 2-2, er nok, 3-1 med kongen hos øst eller singel konge hos vest (esset bør spilles først) er også nok.

Det er imidlertid ikke lett å finne frem til slem. Jeg synes ikke nords 14 poenger er nok til å oppvurdere hånden til 15-17 grand, men noen gjorde det. Da er det ganske bra sjanse for at det blir slem til slutt, etter at syd hadde overført til hjerter og så vist ruterfargen som blir støttet.

Hvis nord åpner med 1 i minor er det verre. Da viser han i andre melderunde 12-14 grand, og syd må i så fall være ganske optimistisk for å satse på slem. Lettest finnes vel slemmen for de om åpner med 1 ruter med 4-4 i minor, da vet i alle fall syd om en fin 5-4 tilpasning.

Her er forslag til hvordan det kan meldes om syd har den riktige (denne gangen) optimismen, og paret spiller med konvensjoner som er ganske standard i Norge:

Nord viser 12-14 grand i andre melderunde og 2 ruter er utgangskrav (XY-NT). I det første forslaget fastsetter så syd trumfen med 3 ruter (men de kan fortsatt stoppe i 3 grand om nord foreslår det). Nord har imidlertid i denne konteksten fått en flott hånd for ruterkontrakt og er med på notene med 3 hjerter (trekorts hjertertilpasning er benektet med 2 grand). Syds 4 kløver er cuebid, og idet nord da melder 4 ruter bekrefter han sparcuebid hvis de spiller med laveste cue, for syd benktet sparcue med 4 kløver (ville sagt 3 spar med kontroll i fargen).   

Litt over fjerdedel av N/S-parene var i 6 ruter, resten i utgang. Det var ganske naturlig å havne i 3 grand spilt av nord. Det er faktisk en litt farlig kontrakt. Med spar ut fra øst kan disse N/S kortene føre til bet i 3 grand og sparen sitter annerledes (5-3 med kongen hos vest), og da kan det noen ganger bli bet i 3 grand selv om 6 ruter står!

Å søke etter slike marginale slemmer hvor det liksom må være korrekte kort hos makker er dog ofte feil strategi selv om det var riktig her. Vinnerlagets N/S var kun i utgang, men de fant den kanskje beste utgangen 4 hjerter som ble spilt av nord, bortsett da fra den nesten bombesikre kontrakten 5 ruter. Og i 4 hjerter ble det tretten stikk da øst forsøkte seg med et sprekt utspill, ruter konge. Pluss 510 ga 3 IMP da motstanderlagets N/S-par spilte 5 ruter med tolv stikk.    

 

 

 

 

Nyttårscup LAG, Letohallen - dag 1

I Jessheim BK sin lagturnering i Letohallen ble det lørdag spilt ni syv-spills kamper, og søndag gjenstår syv kamper til. Etter første dag leder MORKEN BETONG bestående av Morken, Brentebråten, Ohren og Bakken. De har fått opp en god ledelse, 15 VP, men på plassene fra nr. 2 og nedover er det jevnt. Om Morken og co. får en dårlig andre dag kan det bli et rotterace om førsteplassen, men lederlaget har en god sjanse til å styre dette helt inn. 

Vi tar med et par spill fra første spilledag. Først en meldevurdering hvor nords vurdering av sine kort ble avgjørende for hvor mange IMP havnet.

Ved svært mange bord åpnet syd i andre hånd med 1 kløver (2+ kløver) eller 1 ruter som beste minor. Nord sier 1 spar (eller 1 hjerter over 1 kløver hvis man spiller med såkalte kløverføringer). Avhengig av avtaler viser nå syd på en eller annen måte 18-19 med firekorts spar, for de fleste er det et hopp til 4 spar. Tror du slem kan være bra nå? 

Nord har unektelig en god hånd, men kun 11 hp. En slik 6-4 fordeling er dog veldig spillesterk. Det hadde vært en klart sterkere hånd om nords sidefarge hadde vært sterkere, for eksemepel om han satt med ruter ess i stedet for hjerter ess. Det er klart at syd må ha nokså riktige kort for å kunne dekke opp nok av alle nords potensielle minortapere. Om syd har helt feil kort, for eksempel AJxx - KQJx - Jxx - AK (19 hp) er det bet i 5 spar! Men nord kan antagelig ikke være så pessimistisk. Mange rett og slett sa 4 grand som Key Card Blackwood. Kanskje en bedre melding er 5 hjerter som cuebid for å fortelle at ingen minorfarge er stoppet med nord sine kort. Da vil syd melde slemmen. Om nord velger å spørre med 4 grand får han vite om to Key-Cards, og da må han som en konsekvens også melde slem. Slik så hele spillet ut:   

Lilleslem i spar er bra om syd er spillefører. Kløveren er da beskyttet mot gjennomspill, og så snart syd kommer inn og får tatt ut trumfen kan en kløver kastes på syds hjerter konge. Dermed avhenger slemmen kun av ruteren. Det er litt over 50% sjanse, enten at øst har ruter dame, eller vest har damen singel. Riktig spill er å ta ut trumfen, kanskje cashe hjerter ess innimellom det, og så kaste en kløver på hjerter konge før han tar for ruter ess (får med seg damen singel bak), så stjele seg over til nord og ta ruterfinesse som lykkes - tolv stikk. 

Ovre 2/3 av N/S-parene meldte slem. De som spiller med kløverføringer fikk kontrakten på syds hånd. Tretten par gikk bet i 6 spar da de spilte kontrakten med nord som spillefører og fikk kløver ut. Flere av dem var sogar doblet (Ligthnerdobling av vest for å få syds først meldte farge i utspill etter at syd hadde åpnet med 1 kløver). Spillet ga kraftig utslag i en rekke kamper. 

Her et annet skummelt svingspill:

 

Noen få åpnet som øst, men de fleste steder startet det med 1 spar fra syd i tredje hånd. 

N/S kan vinne 4 spar, og den ble enkelt vunnet med tolv stikk de fleste stedene N/S fikk spille sparkontrakt, for vest spilte ikke helt unaturlig ut sin single kløver. Hvis han hadde klart å spille ut hjerter eller ruter ville syd vært nødt til å gjette kløveren for å vinne ti stikk. Med hjerter ut tar forsvaret tre stikk i den fargen med det samme.

Men ta en titt på Ø/V sine kort. De har en enorm rutertilpasning, og verdifulle singeltoner på begge sider. Ingenting kan stoppe Ø/V fra å vinne elleve stikk i ruterkontrakt. Og det må sies at om vest helt naturlig melder inn 2 ruter, så er det vel nesten umulig at ikke øst melder 5 ruter over N/S sin eventuelle 4 spar?  Det var da også kun noen få N/S-par som fikk spille 4 spar.

Toppen N/S gikk til Jan Terje Lofthaug-Gisle Solberg (Gatelandslaget) for +1050 i 5 spar doblet med tolv stikk! Mot 5 spar er det nok feil å spille ut singel kløver med to ess, der bør det absolutt være mulig å finne utspill av et av de røde essene. Med ruter ess ut kan kontrakten altså fortsatt vinnes, men det er vanskelig. Spillefører stjeler ruterutspillet, og for å vinne kontrakten må det spilles liten spar til nords tier, så direkte finesse med kløver knekt! Det var hele ni doblede ruterkontrakter som ble vunnet. Toppen Ø/V ble delt av to par som fikk tolv stikk i 5 ruter doblet, +650.

PS.

Etter at denne artikkelen ble lagt ut her i bloggen kom jeg på at 4 spar selvsagt kan betes av Ø/V om vest finner hjerter ess i utspill. Han fortsetter med hjerter til østs K-J, og idet det tredje hjerterstikket tas kaster vest sin single kløver. Så tas betestikket med kløver til stjeling - et vakkert motspill!  

 

 

 

 

Nyttårscup 2018 - Jessheim BK

I Letohallen ved Gardermoen spilles i helgen nyttårscup. Lørdag og søndag blir det lagturnering, og det er påmeldt fantastiske 65 lag!

Fredag var det åpningsturnering hvor hele 61 par deltok, og de spilte ni tre-spills runder (27 spille). Premieringen var halt fantastisk, fire premier; nr. 10.000, 2: 5K, 3: 3K og 4: 2K!

Vinnere av åpningsturneringen ble Arnt Ola Løhre og Bård Kåre Græsli (HeimdalBK/Snåsa BK).

 
Bård Kåre Græsli og Arnt Ola Løhre tok seg av åpningsturneringa i Letohallen.

Her er en interessant slem fra Åpningsturneringen:


Slik de fleste spiller i Norge åpner vest med 1 grand. Da er Ø/V nødt til å komme i slem, spørsmålet er hvilken, og om det skal satses på storeslem. En måte å melde øst sine kort på er å overføre til spar for så å melde ruter som naturlig kravmelding. Da får åpneren et valg om han skal støtte ruter eller spar. I parturnering er det nokså normalt å støtte sparfargen. Da er det ikke så unaturlig å havne i 7 spar selv om øst ser at dte kan være et "hull" i ruter eller hjerter. 

I sparkontrakt er det tolv toppstikk. Det trettende kan kun komme ved å presse ut kløver konge mot trumf, og det lykkes. Så de som var i 7 spar var litt heldige, storeslemmen hadde i praksis 50% sjanse (litt mindre, det kan sitte 5-0 i trumf, og det kan sitte 5-0 i ruter slik at det kommer ruter ut til stjeling). I grandkontrakt er det kun tolv stikk. Noen fikk tolv stikk i 6 grand, og det kan kun skje ved at både nord og syd kaster unna hjerter slik at det blir tre hjerterstikk, eller at nord blanker kløver konge fordi han tror han må holde hjerteren. Pluss 1470 (6NT, 13) er derfor en heldig score, og det ga +7. Å spille 6 spar med tretten ga +1. Seks par noterte +2210 for 7 spar med tretten, og det fikk de +22 for, av 29 oppnåelige. Ett par meldte og vant 7 grand og tok toppen for det, mens fem par delte bunnen Ø/V for 7 grand med bet. 

Idealkontrakten er 7 ruter!

I ruterkontrakt er det bare å ta en kløverstjeling hos øst og det blir fem trumfstikk. Sammen med fem i spar, to i hjerter og kløver ess blir det tretten. Tre par meldte seg frem til toppkontrakten og noterte +2140 som ga +13. De burde vel fått enda mer pluss...

Resultater og spillstensiler for denne turneringen finner du her. 

 

 

 

Jule og nyttårsturneringer - Jim'en i form

Det har blitt avviklet en rekke julecuper rundt om kring i landet. Resultater og spillstensiler finnes for mange av dem under "Resultater" på NBF sin hjemmeside. Det fortsetter med flere nyttårscuper de nærmeste dagene så det skal ikke mangle på muligheter til å spille bridge i juleferien for de mest ivrige. Til helgen går Nyttårscupen i Letohallen nær Gardermoen av stabelen med meget god deltakelse fra hele landet. I forbindelse med arrangementet der vil det også blir arrangert en juniorsamling. Mer informasjon om den finner du her.

På vestlandet var Jim Høyland i form i romjula og vant to dager på rad, i Ølen (med bror Sven Olai) og Os (med Sigurd Østebøvik).


Jim'en i vinnerform

Her er et spill fra Os BK sin julecup: 

 

Her har øst slem i kortene, og det er kanskje ikke så lett å finne frem til beste kontrakt - 6 ruter. Ø/V har åtte kløver og åtte ruter til sammen, men i kløverkontrakt er det umulig å unngå to kløvertapere. I grandkontrakt blir det heldig tolv stikk om ikke forsvaret spiller ut kløver, et usannsynlig utspill slik meldingene gikk ved de fleste bordene. Spille Ø/V grand får spillefører i praksis fire sparstikk, ett (minst) i hjerter, seks i ruter og kløver ess = 12. utspill. Ruterkontrakt er mye bedre. Der kan kløverfargen godspilles med et par stjelinger og det blir massevis av stikk. 

Hvordan bør det meldes om en bare ser på øst og vest sine kort? Meldingene starter med pass fra nord og 1 ruter fra øst.

Vest svarer best 2 kløver (noen svarer 1 spar med slikt), og øst gjentar ruterfargen. Vest melder da 2 spar - krav til utgang og naturlig melding - og nå spørs det hva øst sier. Hvis han melder grand, ikke unaturlig med bra kort i fjerde farge, kan det kanskje bli litt verre å finne ruterkontrakten. Men det bør vel gå da også, vest sier over 2 grand 3 kløver, og øst 3 ruter. Finnes rutertilpasningen bør det være greit å komme seg i 6 ruter.

Så kan en se litt på hvordan kortene sitter fordelt hos N/S. Det sitter veldig gunstig for Ø/V sparen 3-3 med damen i saks og kløveren 3-2. GIB analysen sier at Ø/V kan vinne både 7 spar og 7 ruter. Det blir enklest tretten stikk i ruterkontrakt, men skulle Ø/V havne i slem med 4-3 tilpasningen i spar må man lukke igjen øynene og spille på snill sits. To kløver kan trumfes hos øst underveis - den andre stjelingen med spar knekt - uten at noen kan sjele over (han med spar dame har trekorts kløver). Vellykket sparfinesse tas, og siden sparfargen sitter 3-3 blir det tretten stikk. GIB'en forteller oss at maksimalresultatet på spillet er +2210 til ØV/! Men det har ingeting med praktisk bridge å gjøre. Solid bridge er å spille 6 ruter, og å vinne tretten stikk i 6 ruter for +1390 ga godt over 80% score! Noen få prøvde seg på sparkontrakter, men spilleføringene sto ikke i stil med ambisjonene i meldingene da de fikk bare ni-ti stikk alle sammen.