Landslagsuttak

Som nevnt i forrige bloggartikkel er veteranlaget til EM klart. I dameklassen er foreløpig ingen par tatt ut, men i åpen klasse har landslagskaptein Christian Wennerød tatt ut to par: Boye Brogeland-Espen Lindqvist og Nils Kåre Kvangraven-Ulf Tundal.

Ett par til vil bli tatt ut senere. Terje Aa-Allan Livgård er ett av parene som kjemper om den ledige plassen på landslaget til EM for nasjonslag i Ostende, Belgia. I OBS-turneringen i Danmark i helgen ble de beste norske par.

Her er et spill som handler om logikk, og om å hjelpe makker til å gjøre det riktige. Det skjedde da Aa-Livgård møtte Tøndel-Grøtheim, en annen kandidat til å kunne bli det tredje paret på landslaget i åpen klasse. Se på situasjonen og tenk over hva som skjer, og hva som kanskje må gjøres her. Du sitter øst (vest er giver, alle i sonen) med disse kortene:

Meldingene gikk: .

 

N/S bruker altså overføringer som svar på 1 kløver, og nord har dermed vist spar (først) og hjerter. Øst vet derfor at makkeren har singel spar, for nord som viste sparfarge først og deretter meldte 4 hjerter må ha femkorts spar og firekorts hjerter, med 4-4 ville han innledet med å vise den laveste fargen. Men makker har utspillet, og det er ikke sikkert han spiller ut spar selv med singelton, for han har trolig en god ruterkombinasjon å spille ut fra. Så fra hans synsvinkel kan det godt være at sparutspill kun hjelper spillefører til å plassere sparen, kanskje til og med rulle opp makkerens sparkombinasjon. For å sikre seg at makker spiller ut spar bør kanskje øst doble? Han kan jo nesten se beten med spar til esset, spar til stjeling og kløver til øst som kan gi nok en sparstjeling. Og øst vet at syd har tre spar, så makker vil kunne få to sparstjelinger. Doblingen må be om spar ut her, for vest kan jo se at øst ikke har doblet på trumflengde. Slik så hele spillet ut:


Med spar ut mot 4 spar doblet ble det raskt to bet og +500 fete til Aa-Livgård. Eneste ankepunkt mot østs dobling er vel at N/S kunne i teorien ha tatt ut i 4 spar, og i så fall kunne det blitt utgang til notering for dem.