Spilleprøve

I mandagens siste kamp dukket følgende spilleprøve opp i U26-klassen:

Øst spiller ut spar 6, fjerde høyeste. Uten sparhold ser ikke dette prosjektet så lyst ut, men det er da håp. Farga kan for eksempel være fordelt 4-4 hos motparten.

Vest stikker med kongen, og fortsetter så med esset. Øst følger med treeren. Dermed har vi fått avkreftet at farga er jevnt fordelt hos motparten. Det man nå kan håpe på er at sparen er fordelt 6-2. Det virker å være det eneste som kan holde liv i håpet om vunnet kontrakt. Og sannelig skifter vest til kløver. Hva tenker du om veien videre?

Christian Bakke vant med kongen i bordet før en hjerter til esset på hånda fulgte. Tø høye kløver avslørte at vest var utstyrt med 5-korts og øst med dobbelton. Øst saket en spar på det siste kløverstikket. Hjerter dame og hjerter til bordet avslørte at den farga satt rundt. På det siste hjerterstikket kastet vest kløver, mens øst kastet ruter 9. Hva nå?

Øst er markert med gjenværende singel ruter og 3-korts spar idet det er fire kort igjen, mens vest har én kløver og tre ruter igjen.

Christian hadde full telling og fant fram til safe-varianten. Det var bare å spille ruter til esset! Om ikke kongen kom på fra øst, var det bare å spille en ny ruter til dama og la vest få innkassere ruter konge og ett kløverstikk. Men så måtte bordet få det siste og avgjørende stikket for vunnet soneutgang.

Aktuelt så hele spillet slik ut:

Hvis vest hadde kastet ruter på det siste hjerterstikket, er det ikke lenger gratis å spille ruter til esset. Da har nemlig vest to godspilte kløver på lur. Om så skjer må Christian bestemme seg for hvem han skal spille for ruter konge. Da jeg snakket med ham i kveld kunne han røpe at han trolig ville plassert ruter konge i øst siden vest allerede har vist ess-konge i spar og kløver knekt. Kanskje ville han åpnet om han hadde hatt ruter konge i tillegg?

Om øst kaster en spar i stedet for ruter 9 på det siste hjerterstikket er det bare å spille ham inn i spar slik at han må åpne ruteren etter at to sparstikk er innkassert.

Dette spillet ga 14 IMP til Norge etter at østerrikeren som satt på Christians plass i åpent rom tok ruterfinessen og gikk tre sonebeit i 3 grand. Spillet skulle vise seg å være verdt mange vinnerpoeng da IMP-sifrene til slutt var 32-14 i norsk favør. Dermed fikk Norge med seg nesten 15 VP fra dagens siste kamp, og ligger nå på fjerdeplass.


Christian Bakke hadde full oversikt i 3 grand.

EM-resultater, mandag

Nå er alle fire klassene i gang i Ungdoms-EM. De norske jentene startet med tre seire før det ble tap i dagens siste kamp. U16-laget fikk en tung start med to tap, men har kommet fint inn i det med to storseire etter det. U26-laget sanket drøyt 46 vinnerpoeng på tre kamper mot lag på nedre halvdel av tabellen, mens U21-laget samlet drøyt 13 vinnerpoeng på to kamper.

Her følger resultatene til det norske U26-laget i dag:
Norge – Slovakia                      13,62 – 6,38
Norge – Latvia                           17,87 – 2,13
Norge – Østerrike                     14,72 – 5,28

Norge er nummer 4 etter tolv av 23 runder

Stilling etter tolv kamper, U26

Her følger resultatene til det norske U21-laget i dag:
Norge – Frankrike                      7,20 – 12,80
Norge – Polen                            6,25 – 13,75

Norge er nummer 6 etter elleve av 18 runder

Stilling etter elleve kamper, U21

Her følger resultatene til det norske U26W-laget i dag:
Norge – England                        12,01 – 7,99
Norge – Polen                             17,24 – 2,76
Norge – Ungarn                          11,70 – 8,30
Norge – Frankrike                         4,21 – 15,79

Norge er nummer 4 etter fire av 18 runder

Stilling etter fire kamper, U26 Women

Her følger resultatene til det norske U16-laget i dag:
Norge – Estland                           4,51 – 14,89
Norge – Nederland                      2,84 – 17,16
Norge – Sverige                          16,39 – 3,61
Norge – Tyskland                        20,00 – 0,00

Norge er nummer 10 etter fire av 17 runder

Stilling etter fire kamper, U16

 
Marcus Scheie og resten av det norske U26-laget har hatt en bra dag i Ungdoms-EM.

Fint motspill fra U16-klassen

Norges U16-lag fikk en tøff start på årets EM. Etter to kamper mot henholdsvis Estland og Nederland var VP-sankinga på totalt syv vinnerpoeng. Heldigvis tok det seg opp i dagens to siste kamper med storseire mot Sverige og Tyskland.

Vi skal se nærmere på et spill fra dagens siste kamp mot Tyskland der Nicolai Heiberg-Evenstad (11) og Thomas Tøsse (15) fikk maksimalt ut av motspillet. Hva ville du spilt ut fra vest?

Nicolai valgte sin single kløver, og dermed fikk forsvaret takket være to kløverstjelinger tatt de fem første stikkene for 500 inn da hele spillet så slik ut:

 

Inne på kløver ess spilte Thomas tilbake kløver 4. Dette er et såkalt lavinthalsignal (fargeskiftsignal) som indikerer at han vil ha den laveste farga utenom trumf tilbake, i dette tilfellet ruter. Inne på den første stjelinga spilte Nicolai ruter til esset hos makker, og fikk nok ei stjeling.

Ved det andre bordet fikk Are Landsvik hjem 4 spar, og dermed ble det hele 15 IMP til Norge. Det viser seg stadig at gode signaler og presise motspill er meget lønnsomt!

Program mandag

Mandag åpner EM for klassene U16 og U26 Women. I begge disse klassene spilles det fire kamper i dag, mens U26-klassen spiller tre kamper og U21-klassen to kamper.

De norske lagene har følgende program i dag:

U26 Open
10:00: Norge - Slovakia
12:40: Norge - Latvia
16:00: Norge - Østerrike

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Frankrike
12:40: Norge - Polen

Running scores U21

U26W
10:00: Norge - England
12:05: Norge - Polen
14:50: Norge - Ungarn
16:55: Norge - Frankrike

Running scores U26W

U16
10:00: Norge - Estland
12:05: Norge - Nederland
14:50: Norge - Sverige
16:55: Norge - Tyskland

Running scores U16

Resultatsiden

Bulletiner

Motspillsprøve II

I morgenkampen på søndag fikk østspillerne følgende motspillsprøve:

Makker spiller ut ruter 9 (norsk fordeling). Du vinner med dama, og ser spillefører følge med femmeren. I stikk to innkasserer du ett ruterstikk til. Makker følger med åtteren, og dermed er ruterfordelinga klar. Makker har to og spillefører tre. Hva fortsetter du med i stikk tre?

Det er kanskje ikke noe opplagt svar på dette spørsmålet. Da hele spillet så slik ut var det dyrt dersom man fortsatte med en av de svarte fargene:

Om det spilles kløver kan spillefører slippe den til dama i bordet, og det siste stikket forsvaret for er for hjerter ess. Om det spilles spar fra øst er det mulig å spise opp vests dame-knekt slik at spillefører får kastet kløvertaperen.

Ruter dame kan ha noe for seg dersom makker skulle ha for eksempel dama dobbel i trumf. Da vil vi sørge for ei trumfhøyning. Det kan være et poeng å spille ruteren nedenfra for å indikere at du vil ha kløver tilbake.

Ved noen bord spilte øst kløver. Om makker har kløver ess og spillefører for eksempel har dama dobbel eller dame-knekt tredje i spar, kan det være essensielt å få hentet kløverstikkene før spillefører får kløveravkast på sparen i bordet.

Men denne gang var det altså ei av rødfargene som gjorde susen.