Søndagens EM-resultater

Det ble spilt tre runder både i U26- og U21-klassen søndag. Det norske U21-laget kom godt ut av dagen etter å ha møtt tre motstandere som alle kjemper i toppen, mens U26-laget hadde en litt tyngre dag.

U21-laget er nå akkurat halvveis med sin EM-turnering og har møtt alle lagene. Det spilles dobbel serie, og i morgen går man i gang med en ny runde med de samme motstanderne. Halvveis har Enland fått en liten luke til Nederland og Polen. Deretter er det en ny luke ned til forfølgerne, deriblant Norge. Norge er foreløpig nummer syv med nokså nøyaktig middels score, men det er ikke mer enn drøyt to poeng opp til Frankrike på fjerdeplass.

I U26-klassen er vi ennå ikke halvveis. Der er det spilt ni av 23 runder. Norge er foreløpig nummer åtte. I toppen har Frankrike og Sverige fått en luke til resten av feltet. Norge har alle muligheter til å klatre med en god dag i morgen. Vi krysser fingene!

Her følger resultatene til det norske U26-laget i dag:
Norge – Bulgaria                     12,62 – 7,38
Norge – Danmark                     8,19 – 11,81
Norge – Tyskland                      2,97 – 17,03

Stilling etter ni kamper, U26

Her følger resultatene til det norske U21-laget i dag:
Norge – Frankrike                    15,56 – 4,44
Norge – Polen                          14,39 – 5,61
Norge – England                        6,25 – 13,75

Stilling etter ni kamper, U21

Motspillsprøve

I lørdagens siste runde dukket det opp en instruktiv motspillsprøve. Hvordan ville du som vest planlagt motspillet mot 4 spar etter at makker spiller ut kløver konge?

Siden det spilles lagkamp er det som vanlig beiten som skal jaktes. Hvilke muligheter ser du denne gang?

Du har riktignok firekorts trumf, men sitter foran spillefører. Om spillefører tar dypvannsfisken, kan du ikke være sikker på mer enn ett trumfstikk. Om det i tillegg skulle være to kløverstikk, mangler det fortsatt ett stikk før vi kan notere beit.

Et forslag er å stikke over kløveren å returnere ruter 10. Da vil du åpne muligheten for å få ei ruterstjeling. Forutsatt at spillefører har dobbel kløver holdes forbindelsen til makker i kløver åpen slik at han kan få gitt deg ruterstjelinga.

La oss si ruterreturen går til esset i bordet. Spillefører ber så om spar 9. Nå må du som vest på nytt være våken! Spar 9 må dekkes slik at spillefører ikke får sjansen til å seile den.

Om du legger liten risikerer du at spillefører får tatt tre runder trumf før du får komme inn. Da har du ingen flere trumf å stjele med!

Hele spillet så slik ut:

Om du dekker med knekten, kan spillefører stikke med dama. Men hva så?

Prøver han å spille bordet inn i ruter, kan du stjele. Ett stikk til i hver av de svarte fargene må forsvaret også få. Dersom han i stedet tar for spar ess og spiller nok en spar, vil du komme inn på spar kongen. Du kan følge opp med liten kløver til makkers dame før makker avslutter det vellykkede motspillet med å gi deg ruterstjeling.

Skal man lykkes i motspill gjelder det å være på høyden i de avgjørende fasene. Det er viktig å gjøre en vurdering av stikkpotensialet og prøve å finne en mulig vei til beit!

I U26-klassen ble det meldt og vunnet 4 spar ved syv av 22 bord. I tillegg var kontrakten 3 spar doblet med ett overstikk ved ett bord. I U21-klassen ble utgangen meldt ved tre av ti bord. Ved ett av disse bordene fant øst-vest veien til beit.

Ganske mange stoppet i delkontrakt. Det er kanskje ikke bare enkelt å melde ut i praksis. Men om vi ser nord og syds kort mot hverandre er det en sjanserik utgang. I praksis står den på å løse trumfen med en taper, men det er klart at faren for ruterstjeling er overhengende.

Søndagens program

Søndag står tre kamper for tur både i U26- og U21-klassen. Dessverre blir det ingen norske innslag i dagens BBO-kamper. Men dere får følge med på resultatoppdateringene og heie på våre lag etter beste evne!

De norske lagene har følgende program i dag:

U26 Open
10:00: Norge - Bulgaria
12:20: Norge - Danmark
16:00: Norge - Tyskland

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Frankrike
12:20: Norge - Polen
16:00: Norge - England

Running scores U21

I dag skal Marit Sveaas International Bridge Tournament avgjøres. De åtte siste rundene spilles fra klokka 10. Resultater

I tillegg starter NBFs sommerleir hvor det i år settes ny deltakerrekord med hele 93 juniorer!